Tentokrát Vám přináším recept na sušenky s minimem přidaného cukru. Hodit se budou na cestách, na dovolené… A věřte, že ochutnávající nebudou věřit, že nejsou kupované… Tak jen vzhůru do toho
O svých obavách z pečení domácích sušenek jsem se rozepsala už v minulém receptíku (odkaz na „Vláčné mrkvové sušenky“ najdete zde). Nicméně opravdu se není čeho bát, udělat si skvělé, zdravé sušenky z pár surovin zvládnete určitě na výbornou i Vy
Recept
na cca 2 plechy sušenek
- 220g hladké špaldové mouky
- 2 banány
- 2-3 lžíce sladidla (třtinový/kokosový cukr nebo stévie) – lze zcela vynechat
- 70g kokosu
- 60g másla
- 2 lžíce kakaa
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
Postup
Mouku smícháme s práškem do pečiva, sladidlem (cukr/stévie) a kakaem. Kokos si nameleme na jemno (lze samozřejmě použít i kokosovou mouku), tvary sušenek se nám tak budou lépe vykrajovat . K suchým ingrediencím přidáme rozmixované banány a rozpuštěné máslo. Vše důkladně promísíme a vypracujeme tužší kompaktní těsto, které necháme v ledničce odpočinout minimálně 2 hodiny. Těsto následně vyválíme na plát o tloušťce cca 3-4 mm (čím tlustší bude těsto, tím vláčnější budou sušenky ve výsledku). Vykrajujeme tvary dle libosti, případně zdobíme razítky na sušenky (mám tyto). Pečeme cca 15min při 180st. Dobrou chuť
Pokud nechcete sušenky klasicky „placaté“, ale vystačíte si třeba s malými bochánky, můžete je třeba ozdobit vytlačením vzorku vidličky…
Videorecept s postupem přípravy těchto sušenek najdete zde>>>
Light cocoa-coconut cookies with banana – Recipe (about 2 sheets of cookies): 220 g plain spelt flour, 2 bananas, 2-3 tablespoons of sweetener (cane / coconut sugar or stevia), 70 g coconut, 60 g butter, 2 tbsp cocoa, 1.5 teaspoons baking powder