Tentokrát Vám přináším recept na sušenky s minimem přidaného cukru. Hodit se budou na cestách, na dovolené… A věřte, že ochutnávající nebudou věřit, že nejsou kupované… Tak jen vzhůru do toho 😉
O svých obavách z pečení domácích sušenek jsem se rozepsala už v minulém receptíku (odkaz na „Vláčné mrkvové sušenky“ najdete zde). Nicméně opravdu se není čeho bát, udělat si skvělé, zdravé sušenky z pár surovin zvládnete určitě na výbornou i Vy 👍
Recept
na cca 2 plechy sušenek
- 220g hladké špaldové mouky
- 2 banány
- 2-3 lžíce sladidla (třtinový/kokosový cukr nebo stévie) – lze zcela vynechat
- 70g kokosu
- 60g másla
- 2 lžíce kakaa
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
Postup
Mouku smícháme s práškem do pečiva, sladidlem (cukr/stévie) a kakaem. Kokos si nameleme na jemno (lze samozřejmě použít i kokosovou mouku), tvary sušenek se nám tak budou lépe vykrajovat 😉. K suchým ingrediencím přidáme rozmixované banány a rozpuštěné máslo. Vše důkladně promísíme a vypracujeme tužší kompaktní těsto, které necháme v ledničce odpočinout minimálně 2 hodiny. Těsto následně vyválíme na plát o tloušťce cca 3-4 mm (čím tlustší bude těsto, tím vláčnější budou sušenky ve výsledku). Vykrajujeme tvary dle libosti, případně zdobíme razítky na sušenky (mám tyto). Pečeme cca 15min při 180st. Dobrou chuť 😉
Pokud nechcete sušenky klasicky „placaté“, ale vystačíte si třeba s malými bochánky, můžete je třeba ozdobit vytlačením vzorku vidličky…
Videorecept s postupem přípravy těchto sušenek najdete zde>>>
Light cocoa-coconut cookies with banana – Recipe (about 2 sheets of cookies): 220 g plain spelt flour, 2 bananas, 2-3 tablespoons of sweetener (cane / coconut sugar or stevia), 70 g coconut, 60 g butter, 2 tbsp cocoa, 1.5 teaspoons baking powder
Napsat komentář