Do zdravé formy brownies jsem se chtěla pustit dlouho. A protože recepty, na které jsem narážela na internetu, obsahovaly ve fit verzi stále hodně tuku i cukru, dala jsem se do pečení vlastní bezlepkové varianty. Nabízím Vám tedy lehkou alternitivu, kterou lze konzumovat skoro bez výčitek 😉
Recept (dortová forma o průměru cca 27 cm, výška těsta 2 cm):
– 450 g červené řepy
– 150 g čokolády (obsah kakaa nad 60%)
– 1 větší lžička tuku (použila jsem kokosový)
– 4 lžičky kakaa (nebo karobu)
– 100 ml mléka
– 1 kypřící prášek
– 100 g pohankové mouky
– 50 g mandlové mouky (lze použít de facto jakoukoli bezlepkovou)
– 50 g lískooříškové mouky (lze použít de facto jakoukoli bezlepkovou)
– 5 lžic stévie či jiného sladidla
– hrst sušených brusinek
– 2 vejce
Postup:
Umyté cca 3 větší bulvy červené řepy, dáme vařit na cca 60-75 min (zkoušíme vidličkou) – tento krok lze udělat i např. den předem.
Čokoládu si pomalu se lžičkou tuku rozpustíme, pak do ní pomalu vmícháme mléko, důkladně vše smísíme. Uvařenou řepu oloupáme, vložíme do robotu a najemno rozdrtíme (lze i nastrouhat najemno). V míse postupně smísíme všechny ingredience, vajíčka doporučuji přidávat až nakonec (sladkost můžeme zkoušet průběžně). Směs naneseme na pečící papír, případně do předem vymazané formy. Pečeme cca 25 min při 180st (zkoušíme špejlí). Podáváme po vychladnutí.
Dobrou chuť 😉
—–
Gluten-free fit brownies with beetroot – Recipe (diameter of cake about 27 cm, height of dough 2 cm)
– 450 g beetroot
– 150 g of chocolate (cocoa content above 60%)
– 1 large teaspoon of fat
– 4 tablespoons cocoa powder (or carob)
– 100 ml of milk
– 1 baking powder
– 100 g buckwheat flour
– 50 g almond flour
– 50 g hazelnut flour
– 5 tablespoons stevia
– A handful of dried cranberries
– 2 eggs
Napsat komentář