Slavnostnější večeře nebo naopak základ skvělého sendviče na cesty? Přesně v takových rolích to rostbeefu sluší! Tak vzhůru pro kvalitní kus roštěné a o nezapomenutelný chuťový zážitek bude postaráno…
Tip: V receptu doporučuji svázání masa kuchyňským provázkem, není to samozřejmě povinnost, ale maso má pak pro krájení kompaktnější strukturu 😉
Recept
- 1 kg hovězí roštěné nebo svíčkové
- pepř🛒
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce worcestrové omáčky🛒(lze vynechat)
- himalájská sůl🛒
- 2 lžíce ghí na smažení
- 1 lžíce másla
Postup
Roštěnou očistíme, odblaníme a svážeme kuchyňským provázkem do tvaru „válce“. Maso vydatně osolíme, opepříme a potřeme ze všech stran hořčičí. Následně pokapeme worcestrovou omáčkou a promasírujeme. Takto připravené maso necháme v lednici marinovat minimálně přes noc.
Před tepelnou úpravou necháme namarinované maso hodinku odpočinout při pokojové teplotě. Na pánvi rozpálíme ghí, připravené maso na něm zprudka opečeme ze všech stran (nebojte se toho, kůrčička by měla být spíš tmavší). Opečené maso přendáme na plech a pečeme pečeme při 180st cca 30-35 minut.
Pokud chcete mít jistotu, že roastbeef bude opravdu růžovoučký, pečte jej s použitím teplotní sondy (střed masa by neměl přesáhnout 58st), investice do ní není veliká a využijete ji vždy u větších kusů masa.
Po vytažení z trouby roastbeef potřeme máslem a zatížíme minimálně na 5 min (bude se pak lépe krájet). Podáváme se zeleninou a omáčkami dle chuti. V ledničce nám roastbeef vydrží 4 dny. Dobrou chuť…
Máte rádi řízné dipy? Zkuste tzv. remuládu… 4 lžíce majonézy, šťáva z 1 citrónu, 1 jarní cibulka, 2 nadrobno nakrájené kyselé okurky, sůl a pepř ❤️
Napsat komentář