Taky u Vás v létě frčí různé zeleninové placky? My neustále zkoušíme a obměňujeme a hledáme ty nejchutnější variace. Garantuji Vám, že s vyzkoušením našich cukeťáků rozhodně neprohloupíte a věřím, že v cuketové sezóně se k tomuto receptu budete opakovaně vracet…
Už dlouho se snažíme doma o doladění dokonalých cuketových placek. V loňském roce u nás vítězila varianta s pohankovou moukou (recept v tomto odkazu). Letos u nás vítězí lowcarb mandlová mouka a cukeťáky jsou s ní opravdu neodolatelné. Takže neváhejte a vzhůru na ně!
Tipy:
- cuketu před použitím důkladně omyjeme, pokud máme domácí, či od zaručeného pěstitele, nemusíme ji ani loupat
- pokud máme větší cuketu a po rozříznutí jsou jasně viditelná velká semínka, vnitřek cukety vydlabeme a do cukeťáků jej nepoužijeme
- pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, není problém parmezán zcela vynechat, vyzkoušeli jsme opakovaně, že cukeťáky i bez něj chutnají skvěle
- máte naopak rádi „sýrové chutě„? Uberte mandlí a přidejte najemno nastrouhaného parmezánu ✌️
Recept
pro cca 4 osoby
- cca 1000 g nahrubo nastrouhané cukety
- 1 jarní cibulka
- 3 vejce
- 200 g loupaných mandlí/mandlové mouky
- 50g parmezánu nebo Gran Moravie
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky himalájské soli
- 1 lžička pečícího prášku bez fosfátů
- 1 lžička pepře
- dle zájmu cca 50g orestované farmářské slaniny
Postup
Nahrubo nastrouhanou cuketu prosolíme a necháme minimálně 5 minut odpočinou, aby pustila šťávu. Přebytečnou vodu z cukety vymačkáme a do směsi přidáme všechny zbylé ingredience a důkladně promícháme v tekutější těsto. Těsto smažíme na středním plameni na pánvi s nepřilnavým povrchem na trošce přepuštěného másla (ghí) na každé straně cca 3 min. Servírujeme s dipem ze zaskysané smetany a čerstvých bylinek. Doboru chuť!
Tip: Nejste fandové smažení? Žádný problém, cukeťáky lze stejně snadno připravit i v troubě – stačí těsto nanést na pečící papír a péct do zlatova (cca 25 minut při 180st)… Chutnají a vypadají taky skvěle – posuďte sami na posledních fotografiích 😉
Zucchini pancakes – Recipe (for 4 people): about 1000 grams of grated zucchini; 1 spring onion; 3 eggs; 200 g of grated almonds; 50g Parmesan or Gran Moravia; 2 pcs garlic; 2 teaspoons of salt; 1 teaspoon of phosphate-free baking powder; 1 teaspoon of pepper; 50g bacon
Napsat komentář