Slané koláče jsou u nás moc oblíbené… A protože se letošní cuketová sezóna opravdu vyvedla, musím se s Vámi podělit o recept na náš cuketový quiche…
Těsto na quiche si v 95% případů dělám domácí (recept na mé oblíbené těsto na quiche najdete zde), tentokrát ale zvítězila lenost a nedostatek času a využila jsem předpřipravené domácí odlehčené listové těsto ze špaldové mouky od své známé…
Tipy k přípravě:
- pokud koláč také budete připravovat z listového těsta, těsto doporučuji zatížit fazolemi či rýží (aby se mi pak fazole rychle vyndavaly, dávám mezi ně a těsto plát pečícího papíru)
- v náplni skvěle chutná i riccota 😉
- pokud je vnitřek Vaší cukety houbovitý, či s velkými tuhými semínky, vydlabejte jej
- místo pršutu můžete přidat kousek uzeného tofu
Recept
koláčová forma o průměru cca 23cm
- cca 200-250g těsta
- 1 střední cuketa
- 1 menší cibulka
- 2 vejce
- 60 ml smetany
- hrst parmazánu či Gran Moravie
- volitelně 60g pršutu či kvalitní slaniny
- olivivý olej
- sůl, pepř
Postup
Jako první si připravíme těsto (recept zde), těsto rozválíme na potřebnou velikost. Do formy (vymazané či vystlané pečícím papírem) dáme těsto, na dně jej propícháme na několika místech vidličkou. Dáme péct na cca 10 min při 180st.
Cibulku si očistíme a najemno si ji nakrájíme. Cuketu očistíme (pokud nemá povrchové vady, není nutné ji loupat). Cibulku zpěníme na olivovém oleji, následně přidáme pršut, cuketu a krátce orestujeme (cca 5min). Stáhneme z ohně a vmícháme smetanu, vajíčka a polovinu parmezánu.
Náplň rozvrstvíme na předpečené těsto, posypeme zbylým množstvím parmezánu a dáme péct na cca 25min. Dobrou chuť 😉
Zucchini quiche – Recipe (diameter of cake about 23 cm)
- 200-250 g puff pastry
- 1 medium zucchini
- 1 small onion
- 2 eggs
- 60 ml cream
- a handful of Parmesan and Gran Moravia
- optional 60 g prosciutto or bacon quality
- olive oil
- salt, pepper
28.5.2017 at 21:32
Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Really thank you! Awesome.