Chřestová sezóna právě vrcholí a já Vám přináším tip na rychlý a velmi chutný chřestový krém. Použít můžete jak bílý, tak i zelený chřest, záleží jen na Vašich preferencích 😉
V mém prvním chřestovém receptu (Chřest s parmezánem a volským okem) najdete tipy na nákup, očištění s tepelné opracování bílého a zeleného chřestu… Také už zaznělo, jak výhodné je uchování vývaru z chřestu k dalšímu zpracování. Čím větší množství chřestu projde Vaším vývarem, tím lépe (já například blanšíruji vždycky celou dávku čerstvého chřestu, s tím že na polévku nakonec využiji třeba jen 6 fazochů a zbytek tepelně opracovaného chřestu použiji do dalších receptů).
Trendy v přípravě polévek/krémů hovoří ve prospěch využití maximálního množství základní suroviny. V případě chřestu Vám ale ani rozmixování kila vařeného chřestu nezaručí super chuť a dokonale krémovou konzistenci. Tak nalaďte chuťové buňky a pojďte zkusit naši osvědčenou verzi, kterou miluje i nejmladší člen naší rodiny 👪
Recept (cca 4 porce):
Na cca 800ml chřestového vývaru potřebujeme:
- cca 500g chřestu
- 1 menší polévková lžička soli (nebo solte dle chuti), v případě využití bílé varianty chřestu doporučuji doplnit navíc ještě 2 malé lžičky třtinového cukru
Na dokončení chřestového krému
- chřestový vývar (viz předchozí krok)
- cca 6-8 fazochů vařeného chřestu
- máslo
- tapiokový škrob, případně mouka dle Vašeho výběru na zahuštění
- cca 100ml smetany dle Vaší volby
Postup:
Chřest si očistíme (odlomíme dolní třetinu, omyjeme/ bílou variantu důkladně ošrabeme), vložíme jej krátce ovařit do vroucí osolené (případně i oslazené vody). Uvařenost chřestu zkoušíme stejně jako u brambor vidličkou (zelený chřest vaříme cca 3min, poté jej musíme zchladit, aby neztratil zelenou barvu/ bílý chřest vaříme cca 8min). Většinu ovařeného chřestu využijeme na další recepty. Pro chřestový krém si odebereme jen 6-8 fazochů, které nakrájíme. Hlavičky chřestu si schováme stranou na konečné ozdobení polévky. Chřestový vývar s kousky chřestu rozmixujeme (pro dokonale jemnou konzistenci propasírujeme). Na zahuštění polévky využijeme cca 2,5lžíce tapiokového škrobu (či máslovou jíšku z mouky dle Vašeho výběru), krátce povaříme, doplníme smetanou a případně dosolíme dle chuti. Servírujeme zdobené chřestovými hlavičkami jemně orestovanými na másle. Dobrou chuť 😉
Asparagus cream soup – Recipe (about 4 servings):
At about 800 ml asparagus broth need:
- about 500 grams of asparagus
- 1 small tablespoon teaspoon salt, in the case of using a white variant of asparagus recommend adding additionally 2 small spoons of sugar
On completion of asparagus cream:
- asparagus broth (see previous step)
- 6-8 sticks cooked asparagus
- butter
- tapioca starch or flour
- 100 ml cream
0 Comments
1 Pingback