Milovníky čokolády a kakaa určitě potěší odlehčená varianta vláčného extra čokoládového dortu s banány… U nás nikdy nevydrží do druhého dne, tak si jej hlídejte, ať Vám nezmizí pod rukama ❤
Recept (forma o průměru cca 25cm):
– 70g kvalitní čokolády (nad 60% kakaa)
– 1 lžíce kokosového oleje (nebo jiného kvalitního tuku)
– 2 lžíce Stévie
– 3 lžíce agávového sirupu nebo jiného sladidla (pro variantu bez přidaného cukru lze opět použít Stévii)
– 2 banány
– 200g ovocného pyré (já použila broskvovou přesnídávku)
– 2,5 lžíce jogurtu
– 1 vejce
– lžička vanilkového extraktu (nebo 0,5 balíčku vanilkového cukru)
– 2 lžíce karobu
– 2 lžíce kakaa
– 1 hrnek ovesné mouky (v případě použití rozmixovaných ovesných vloček bez lepku lze udělat recept i v bezlepkové variantě)
– 1 lžička kypřícího prášku
– špetka soli
Postup:
Čokoládu pomalu rozpustíme na lžíci oleje a banány rozmačkáme do hladké kaše vidličkou. Čokoládovou a banánovou hnotu společně s ostatními ingrediencemi vymícháme do hladkého těsta (všechny ingredience lze také vložit do mixéru). Těsto naneseme rovnoměrně do vymazané (nebo pečícím papírem vystlané) formy. Pečeme cca 15-20 min při 180st (délka pečení je závislá na výšce těsta). „Upečenost“ zkoušíme špejlí.
Podáváme po vychlazení zdobené čerstvým ovocem či zakysanou smetanou.
Dobrou chuť 😉
—–
Extra smooth chocolate cake with bananas – Recipe (diameter of cake about 25 cm):
– 70 g good quality chocolate (over 60% cocoa)
– 1 tablespoon coconut oil (or other high quality fat)
– 2 tablespoons Stevia
– 2 bananas
– 200 g fruit puree (I used peaches)
– 3 tablespoons syrup or other sweeteners (for option without added sugar can again use stevia)
– 1 egg
– 1 teaspoon vanilla extract (or 0.5 package vanilla sugar)
– 2 tablespoons carob
– 2 tablespoons cocoa
– 1 cup oatmeal
– 1 teaspoon baking powder
– pinch of salt
Napsat komentář