V rámci vrcholící sezóny sběru medvědího česneku přicházím s dalšími rychlými nápady na jeho zpracování a využití ve Vaší kuchyni. Tak hurá do lesů 😉!
Recepty z minulého týdne, které také využily síly a chuti medvědího česneku (quiche s riccotou a medvědím česnekem, tuňákovou pomazánku s medvědím česnekem a máslo s medvědím česnekem), najdete zde>>>
Pesto z medvědího česneku
Tento základní recept Vám umožní alespoň na pár týdnů (až měsíců) uchovat barvu a chuť medvědího česneku. Pestem zdobte třeba zeleninové krémy, saláty, těstoviny nebo rozpečené bagetky👍
Recept (objem skleničky cca 270ml):
– cca 3 hrsti umytého medvědího česneku
– cca 1 hrst nastrouhaného parmesánu (nebo Gran Moravie)
– lžička soli
– štáva z citrónu a oříšky dle chuti
Postup:
Všechny ingredience postupně zmixujeme do nám vyhovující konzistence. Chuť pesta lze ozvláštnit přidáním oříšků či citrónové šťávy.
Dobrou chuť 😉
Risoto s medvědím česnekem
Medvědí česnek lze do risota dostat v mnoha formách (celé listy/kousky/máslo s medvědím česnekem), já si vybrala možnost přidání „medvědího“ smoothie, které jsem si během chvilky připravila ve mixéru…
Recept (na 2 porce):
– hrnek rýže arborio
– hrst najemno nastrouhaného parmesánu
– 0,5 dcl kvalitního bílého vína
– cca 0,5l kuřecího vývaru
– 1 menší cibule (šalotka)
– lžíce másla
– sůl a pepř
– velká hrst medvědího česneku
Postup:
Na másle do zlata zpěníme najemno nakrájenou šalotku (cibulku), následně přidáme rýži a rychle ji osmahneme. Na tento základ vlijeme bílé víno a počkáme cca 30 sec, než se tekutina zredukuje. Postupně přidáváme kuřecí vývar, risoto mícháme, aby se nepřichytilo. Na závěr vaření (cca 15 min) přidáme hrst parmesánu, trochu másla. Medvědí česnek si rozmixujeme s malým množstvím vody, toto „smoothie“ přidáme do risota až na úplný závěr (jinak by nám rychle ztratil silnou chuť a čerstvou zelenou barvu). Podáváme s hoblinkami parmesánu.
Dobrou chuť😉
Salát z quinoy s medvědím česnekem
Recept (na 2 porce):
– 150g quinoy
– velká hrst baby špenátu
– hrst nakrájeného medvědího česneku
– 100g balkánského sýra
– lžíce olivového oleje
– lžička másla s medvědím česnekem
– kousek pečiva na krutony
Postup:
Quinou uvaříme po přelití vroucí vodou v osolené vodě dle návodu (cca 15 min). Špěnát i medvědí česnek omyjeme. Medvědí česnek nakrájíme na kousky. Quinou smícháme se špenátem, medvědím česnekem a na kostičky nakrájeným balkánským sýrem, lehce zakápneme olivovým olejem. Zdobíme krutony připravenými na másle s medvědím česnekem.
Další várku receptů z medvědího česneku čekejte brzy ❤️…
Napsat komentář